Superstars

Dela upp klassen i fyra lag. I den här planeringen finns 20 tips på grenar som de olika lagen kan mötas i. Det finns grenar till tre lektioner (om det skulle behövas). 

Femkamp anpassad för klassrummet

Ibland blir vi tvungna att ha idrottslektion i klassrummet, då vi inte har något egen idrottshall och ibland är det för dåligt väder för att vara ute. Denna planering är en femkamp som är anpassad för klassrummet/korridoren. 

Blandade och udda lekar och övningar

Här är en uppdaterad PowerPoint på ca 37 slides med blandade idrottslekar och övningar. Några av dem är lite udda men mycket roliga. Jag har fyllt på PowerPointen med en variant på hur man leker "röda, vita rosen" i lag. Ladda hem och ändra så det passar dig och dina klasser.

Konditionsprojekt

Här är ett förhoppningsvis lustfyllt konditionsprojekt. Så lustfyllt som konditionsträning kan vara. Många övningar i lekform och några klassiker. Vill man inte använda materialet som projekt så finns ca 18 pulshöjande övningar att använda sig av. 

Simning - blandade övningar

Här är en PowerPoint som innehåller fyra olika övningar som ag använder i simhallen. 

I några av dem kan jag passa på att repetera lite andra ämnen på samma gång. Ibland är det lättare att befästa en kunskap i en helt annan miljö än där man brukar jobba med det du vill minnas.

Bingo i gymnastiksalen

Detta är en bingobricka anpassad för aktiviteter i gymnastiksal. Eleverna jobbar i lagom stora grupper. De får var sin bingobricka. De ska försöka få bingo så fort de kan. Mer om reglerna finns i den PowerPoint som finns att ladda ned här bredvid. 

Den går att göra flera gånger alternativt att de behöver fler fulla rader för att få bingo.

Eleverna jobbar bland annat med samarbete, styrka, kondition och precision.

Vanligtvis går det mesta som jag lägger ut att ändra och anpassa efter sin egen klass, men då bingobrickan är skapad i Canva så går den inte att ändra i. 

Det är den andra bingobrickan i PDF-filen som gör till gymnastiksalen. 

KlassrumsOlympiad

Vår skola har ingen egen idrottshall, så ett pass i veckan är alltid utomhus. På hösten kan vädret vara lite si och så, då passar det bra med en klassrums-olympiad. Klassen delas in i lag och väljer ett land som de tävlar för. Det finns 10 olika grenar att välja mellan. Det är grenar som räcker för ungefär två lektioner á 50 minuter.

Texten till halloweenbingon finns att ladda ned från fliken märkt med svenska.

Uppgiften passar mellanstadiet och högstadiet.

Escape room - idrott och hälsa

Eftersom vi inte har en egen idrottshall och utför hälften av alla idrottslektioner utomhus, behövs en plan B vid taskiga utomhusförhållanden. 

Detta escape room är gjort för att jobba med idrott samtidigt som de ändå får en lätt pulshöjare. Mellan varje rum gör eleverna 15 upphopp. De kan jobba med rummet enskilt, men jag låter de jobba i par. På så sätt får jag höra många bra diskussioner. 

Eleverna behöver bli tilldelad länken här bredvid för att kunna "spela". Du som lärare måste ha facit som finns att hämta här. I facit finns koder till några av uppgifterna som de ska visa upp att de klarat.  

Skönhetsideal 

Planeringen är tänkt för årskurs 7. Eleverna diskuterar bland annat nutida skönhetsideal. De får också undersöka hur idealen har förändrats under vår historia. De samtalar också kring vad det är som bestämmer vad som är snyggt och vad som är fult.

Tabata - skapa ett tabata-pass

En planering där eleverna skapar ett eget tabata-pass på fyra minuter. Därefter får de leda resten av klassen med hjälp av sitt program. 

Risker med fysisk aktivitet - årskurs 7

Eleverna jobbar i grupper med var sin fysisk aktivitet. De tar bland annat reda på vilka fysiska risker som finns inom idrotten (vanliga skador) och hur man undviker dem. Planeringen innehåller kooperativa uppgifter.

HLR - steg för steg 

PowerPointen innehåller instruktioner för varje steg inom HLR. 

Frisbeegolf - regler och scorekort 

Om du vill gå igenom regler till dina lektioner i frisbeegolf så passar denna PowerPoint bra. På sista sliden finns även scorekort som går att skriva ut. 

Bäst i test - idrott och hälsa-edition

På läsårets sista idrottslektion med åk 7, så blir det bäst i test - idrott och hälsa-edition.
Planeringen går säkert att göra på en avslutningsdag eller som uppstart.
Eleverna utför uppgifterna i mindre grupper.

11-kamp

Vår skola har inte någon egen gymnastiksal och har därför ett pass i veckan utomhus året runt.
Just denna årstid är det extra svårt att hitta på något att göra utomhus. Därför har jag skapat en 11-kamp med blandade uppgifter som eleverna jobbar med två och två eller grupper om tre. Till två av utmaningarna behövs assistans av en vuxen.


Utmaningarna innehåller en salig blandning utav allt möjligt. Det kan handla om kondition, precision och en del galenskap.
Planeringen kan även användas till uppstartsdagar eller i samband med en skolavslutning. Den kan göras i par eller enskilt.
Tanken med gren nr 11 är att ta vara på elevernas smarta idéer som kan vara grunden till en till 11-kamp som kan göras vid ett annat tillfälle.

Nämn fem ... på femton sekunder - pulshöjande övningar

Då vi inte har någon idrottshall och har ett pass i veckan utomhus, så måste man ibland hitta på saker i klassrummet. Ibland sviker vintern och levererar inte den snömängd som man önskar och det är isbana på hela skolgården. Då kan man göra detta.

Leken är en blandning av samarbete, repetition av olika ämnen, tur, precision och pulshöjande övningar.

Denna lek går att göra under en vanlig lektion också, byt bara ut idrottsövningarna mot poäng.

Märklig brännboll

Här är en lite annorlunda variant av brännboll. Tanken är att göra det mer lekfullt så det passar de elever som vanligtvis inte är så förtjust i att tävla. 

Funkar lika bra på en idrottslektion, som en gruppstärkande övning med klassen. Jag har kört denna variant med åk 6-7 och det har fungerat utmärkt. 

Hjulet går att fylla med egentligen vad som helst. Här ser du ett exempel på hur det skulle kunna se ut. Länk till hjulet finns nedan.

https://www.wordwall.net/sv/resource/20694296

Mycket skratt utlovas.

Corona-Olympiaden

I dessa tider kan det vara svårt att hålla i vanlig idrottsundervisning. På vår skola har vi ingen idrott i gymnastiksal just nu. Jag har därför utformat en Olympiad som är klassrumsanpassad. Det är en salig blandning av pulshöjande övningar, bild, svenska, och engelska. Formatet är anpassat för kooperativt lärande. 🥇🥈🥉🎳🃏🥿🏳
Här är visas några av grenarna från olympiaden. Hela ppt:en finns på min hemsida. Den är helt ny, vilket betyder att den är inte så "levande" än så länge. 💻 

Nerfträning - pulshöjande

Att hitta på idrottsundervisning i coronatider är verkligen ingen lek. Visst kan man ha mycket teori, absolut, men man vill ju också öka elevernas puls ibland. När vädret inte tillåter idrott utomhus har jag här en träningsvariant som är klassrumsanpassad.
Jag vet att de är lite kontroversiellt med att ha med en nerfpistol i undervisningen. Dock är den enbart till för att sikta på tavlan och inget annat i detta lektionsupplägg.
Pricktavlan går att få upp kanonen med hjälp av min ppt som finns på min hemsida. 


Isvett med eventuell pulshöjning

Här är ett klassrumsanpassat sätt att jobba med isvett och livräddning vid vatten. Och förhoppningsvis är det några som får upp pulsen under tiden 😀 

Galen fotboll och flaggleken med twist

 Lite annorlunda typ av fotboll och flagglek. Ladda ner planeringen nedan för att komma åt kopieringsmaterialet.