Bäst i test - idrott och hälsa-edition

På läsårets sista idrottslektion med åk 7, så blir det bäst i test - idrott och hälsa-edition.
Planeringen går säkert att göra på en avslutningsdag eller som uppstart.
Eleverna utför uppgifterna i mindre grupper.

11-kamp

Vår skola har inte någon egen gymnastiksal och har därför ett pass i veckan utomhus året runt.
Just denna årstid är det extra svårt att hitta på något att göra utomhus. Därför har jag skapat en 11-kamp med blandade uppgifter som eleverna jobbar med två och två eller grupper om tre. Till två av utmaningarna behövs assistans av en vuxen.


Utmaningarna innehåller en salig blandning utav allt möjligt. Det kan handla om kondition, precision och en del galenskap.
Planeringen kan även användas till uppstartsdagar eller i samband med en skolavslutning. Den kan göras i par eller enskilt.
Tanken med gren nr 11 är att ta vara på elevernas smarta idéer som kan vara grunden till en till 11-kamp som kan göras vid ett annat tillfälle.

Nämn fem ... på femton sekunder - pulshöjande övningar

Då vi inte har någon idrottshall och har ett pass i veckan utomhus, så måste man ibland hitta på saker i klassrummet. Ibland sviker vintern och levererar inte den snömängd som man önskar och det är isbana på hela skolgården. Då kan man göra detta.

Leken är en blandning av samarbete, repetition av olika ämnen, tur, precision och pulshöjande övningar.

Denna lek går att göra under en vanlig lektion också, byt bara ut idrottsövningarna mot poäng.

Skidåkning och minne

Här är en uppgift som både går att göra i skidspåret eller under andra aktiviteter i ett löparspår. 

Jag satte bilder på enkla pinnar och tryckte den i snön. 

Märklig brännboll

En lekfull variant av brännboll. 

Här är en lite annorlunda variant av brännboll. Tanken är att göra det mer lekfullt så det passar de elever som vanligtvis inte är så förtjust i att tävla. 

Funkar lika bra på en idrottslektion, som en gruppstärkande övning med klassen. Jag har kört denna variant med åk 6-7 och det har fungerat utmärkt. 

Hjulet går att fylla med egentligen vad som helst. Här ser du ett exempel på hur det skulle kunna se ut. Länk till hjulet finns nedan.

https://www.wordwall.net/sv/resource/20694296

Mycket skratt utlovas.

CoronaOlympiaden

En Olympiad i klassrumsformat uppdelat i tre-fyra lektioner.

I dessa tider kan det vara svårt att hålla i vanlig idrottsundervisning. På vår skola har vi ingen idrott i gymnastiksal just nu. Jag har därför utformat en Olympiad som är klassrumsanpassad. Det är en salig blandning av pulshöjande övningar, bild, svenska, och engelska. Formatet är anpassat för kooperativt lärande. 🥇🥈🥉🎳🃏🥿🏳
Här är visas några av grenarna från olympiaden. Hela ppt:en finns på min hemsida. Den är helt ny, vilket betyder att den är inte så "levande" än så länge. 💻 

Nerfträning - pulshöjande

Precision och pulshöjande lektion

Att hitta på idrottsundervisning i coronatider är verkligen ingen lek. Visst kan man ha mycket teori, absolut, men man vill ju också öka elevernas puls ibland. När vädret inte tillåter idrott utomhus har jag här en träningsvariant som är klassrumsanpassad.
Jag vet att de är lite kontroversiellt med att ha med en nerfpistol i undervisningen. Dock är den enbart till för att sikta på tavlan och inget annat i detta lektionsupplägg.
Pricktavlan går att få upp kanonen med hjälp av min ppt som finns på min hemsida. 

Isvett med eventuell pulshöjning

Jobba med isvett samtidigt som eleverna höjer sin puls.


Här är ett klassrumsanpassat sätt att jobba med isvett och livräddning vid vatten. Och förhoppningsvis är det några som får upp pulsen under tiden 😀 

Yoga - KL-style

En tvådelad planering i Yoga.

Det är snart dags att prova yoga på idrotten med mina elever. Just denna planering är anpassad för åk 5 och åk 6. 🐕🐈‍⬛🐂🐬
Den innehåller:
Kort bakgrund
Vilka fördelar finns det med yoga
Kooperativ uppgift
Yoga-pass ledd av lärare
Yoga-pass ledd från inspelning
Utvärdering

Galen fotboll och flaggleken med twist

 Lite annorlunda typ av fotboll och flagglek. Ladda ner planeringen nedan för att komma åt kopieringsmaterialet.